Hvilken geartype skal du vælge? Det bliver du klogere på i dette indlæg, hvor vi ser på fordele og ulemper ved begge geartyper.

Skal du vælge manuel eller automatgear?

I Danmark har de fleste i lang tid foretrukket manuel gear på grund af de lavere afgifter sammenlignet med automatgear – også selvom automatgear er meget nemmere at have med at gøre. Men i takt med at afgifterne for biler med automatgear er blevet lavere, er denne geartype blevet mere efterspurgt de seneste år.

Ved du endnu ikke, hvilken geartype du foretrækker? Så skal du ikke fortvivle. Mange har svært ved at beslutte sig for, om de hellere vil køre i en bil med automatgear eller med manuel gear. Der er nemlig fordele og ulemper ved begge valg.

Valget af geartype afhænger i høj grad af egne præferencer, og hvad du er villig til at gå på kompromis med. I det følgende ser vi nærmere på fordele og ulemper ved begge typer af gear.

Fordel og ulemper ved automatgear

Fordelene ved automatgear er:

 • Afslappende kørsel
 • Mindre multitasking
 • Nemmere ved by- og køkørsel

Komforten er nok den største fordel ved automatgear. Det skyldes, at man ikke skal holde styr på gearskifte – det er en stor fordel ved bykørsel, hvor der ofte vil være med gearskifte. En bil med automatgear bruger heller ikke en gearstang eller en ekstra pedal.

Som chauffør kan du på den måde bedre koncentrere sig om trafikken, fordi du slipper for at multitaske. Automatgearet kommer især til sin ret ved køkørsel, fordi du ikke skal bekymre dig om kobling og gearskifte, hver gang køn stopper og rykker sig.

Som passager i en bil med automatgear vil man også opleve, at kørslen er behagelig og afslappende, fordi man dårligt bemærker det mere glidende gearskifte.

Ulemper ved automatgear er:

 • Mere omkostningsfulde biler
 • Mere omkostningsfuld ved reparation
 • Mindre kontrol på glatte veje

Biler med automatgear er langt dyrere end biler med manuelt gear, omend prisforskellen har dog været større før i tiden. Bilreparationer er dog stadig dyrere på biler med automatgear. Det skyldes, at teknologien er mere kompleks i en bil med automatgear.

En anden ulempe ved bil med automatgear er, at du har mindre kontrol over bilen, når der er glat på jorden, fordi du i mindre har grad har kontrol over bilens omdrejninger – og dermed også vejgrebet.

Fordel og ulemper ved manuelt gear

Fordelene ved manuelt gear er:

 • Mindre omkostningsfuld
 • Større køreglæde

De lavere omkostninger er umiddelbart den største fordel ved manuelt gear. Det har noget at gøre med, at de fleste danskere ejer en bil med manuelt gear, og at der derfor er flere mekanikere, som beskæftiger sig med reparation af biler med manuelt gear.

Nogle mener desuden, at man er mere nærværende og mere i kontrol med en bil med manuelt gear, fordi man selv skal skifte gear og dermed i højere grad styrer bilen. Brændstoføkonomien siges desuden at være lidt mindre end for en bil med automatgear.

Ulemper ved manuelt gear er:

 • Mindre behagelig
 • Besværlig i bytrafikken
 • Frustrerende ved køkørsel

Komfortmæssigt taber manuelt gear stort mod automatgear. Udover selve styringen i bilen skal man bruge en ekstra pedal og stang, og du bliver derfor ofte nødt til at styre rattet med én hånd.

En anden ulempe er, at du skal skifte gear utallige gange, når du kører bil i byen – dette gælder også ved køkørsel, hvor du hele tiden skal have foden på koblingen og hånden på gearstangen.

Hvilken geartype foretrækker du?

Vil du have rådgivning om valg af geartype? Hos Nellemann Leasing står vi altid klar med rådgivning – med vores mangeårige erfaring med leasing af bil er der ikke det spørgsmål om biler, vi ikke er stødt på.