Vi har samlet en række gode råd til vinterkørslen

Vinter, kulde, sne og slud nærmer sig, og det er derfor på tide at gøre bilen klar til vinterkørsel på glatte veje. Vi har lavet en opsamling på nogle af de vigtigste råd til vintermånederne.

Vinterdæk

Selvom nogle gerne vil undgå det, så er det en god idé at skifte til vinterdæk. Ved at skifte til vinterdæk opnår du større kontrol over dit køretøj. De fleste vælger at vente til sidste sekund med at skifte til vinterdæk, og når den første sne har lagt sig, er der kø hos værkstederne. Husk derfor at booke en tid til at få skiftet til vinterdæk i god tid. Er du i tvivl om valg af vinterdæk, så kan der være hjælp at hente hos FDM’s dæktest for 2016.

Dæktryk

Når du har skiftet til vinterdæk, er det en god idé at tjekke lufttrykket. Lufttrykket i dækkene falder jo koldere, det bliver. Som udgangspunkt bør du hæve trykket en smule, når det bliver vinter. Ved ekstrem kulde bør trykket hæves med 0,2 bar. Derudover er det en god idé at tjekke dæktrykket hver 14. dag.

Kør efter forholdene

Vejene kan godt være glatte, selvom der hverken ligger synlig is eller sne. Som oftest kan du regne med, at hvis der er is på ruderne, er der også på vejen. Selvom du mestrer at køre bil, kan sne, slud og sort is også blive en udfordring for dig, derfor er det altid godt at køre efter forholdende samt holde afstand fra den forankørende.

Tjek vejret

Hold øje med vejrudsigten inden du sætter dig ud i din bil. Vi kan anbefale www.yr.no – som er kendt for at leverer de mest præcise vejrudsigter. Kør i god tid hvis det er glat. Skal din bil graves fri for sne, skal der sættes ekstra tid af til dette, så du indgår at indhente tiden på vejen.

Vinterudstyr

Skulle uheldet være ud, vil du takket dig selv for, at du har husket at pakke bilen med det mest nødvendige udstyr. Bor du et sted, hvor der ikke altid bliver skrabet sne, er det en fordel at have en skovl med. Husk at have varmt tøj, vanter og fornuftigt fodtøj samt et tæppe med i bilen.

Vedligeholdelse af bilen

Vask bilen regelmæssigt i vintermånederne for at beskytte den mod de saltede veje. Tjek bilens lygter, bremser samt olie. Har du været så uheldig at få et stenslag i din forrude, er det en god idé at få den repareret, inden det bliver vinter. Når det er koldt, kan et lille stenslag give en stor revne.

Skiferie

Skal du på kør-selv-ferie henover vinteren, skal du være opmærksom på lovgivningen i de forskellige lande. Nogle lande kræver, at man har gule sikkerhedsvest med i bilen. Du finder kravene til sikkerhedsudstyr i Europa her. Derudover er der langt større krav til brug af vinterdæk i udlandet end herhjemme. Du bør derfor sætte dig ind i reglerne for vinterdæk og snekæder i udlandet.

Vi ønsker dig rigtig god vinterkørsel